Sunday, February 24, 2013

Ketayap tea time...

Assalammualaikum..

     Dear my blog,

        Di waktu petang yang panas nie tiba2 daku teringat rumah...Bestnya kalaw duk umah coz mesti der minum petang ngan family. Selalunya mama yang paling rajin kalaw nak buat kuih nie..

         Tapi hari tu sempatlah juga tolong buat kuih ketayap. Kuih yang paling senang nak buat sebenarnya. Tapi saya pernah failed wat kuih nie waktu sekolah dulu. Ala tyme waktu kemahiran hidup elektif rumah tangga tu... Dulu ingat memang susah glerz nak wat kulit kuih nie,, Tapi sekarang da ada skill gitu..hahhaa

           Bahan2 nak buat kuih nie memang senang dan semestinya dah memang tersedia kat umah. Jangan cakap kat umah tak der tepung pulak k..Kalaw kelapa muda tuk inti tu logik juga...huhuhu... Inti kuih nie mama yang buat..Cara dia senang jer just masuk air skit..gula melaka n kelapa..kacau hingga sebati n agak2 kering lembap gitu.. Senang kan..

        Untuk kulit kuih nie pulak mama juga yang bancuhkan...Tugas ku cuma buat kuih tu jadi cam bentuk kuih ketayap...Hahaha...  Skill menggulung diperlukan disitu k.. Just ambik pan bancuhan kulit kuih dan sedikit minyak supaya kulit tu tak terlekat. Cam kat bawah nie :-



Nie bancuhan kulit kuih nie yang warna hijau k..warna tradisioanal gitu..

Ok kalaw tengok biasanya kuih ketayap nie selalunya warna hijau jer kan...Kalaw rasa2 nak buat pembaharuan boleh jer. Try la guna warna lain seperti biru ker..pink ker..kuning ker..ikut citarasa masing2...hahahha... Tu memang da bukan kuih tradisional namanya..



             Then put some oil..Sikit jer taw supaya kulit tak melekat kat pan. So jadi lah macam kat bawah nie...



Bila dah siap masak kulit tu... Dia akan tertanggal sndri taw... Next letak kat pinggan tuk sesi penggulungan pulak.. Put some inti then lipat2 ikut kreativiti masing2...







Kalaw saya gulung jadilah macam kat atas nie...hahaha.. Kreatif la sangat...

Pastu bila dah banyak cam nie
-
-
-


Baru kita ngap masuk mulut.. Ok..


Sekian, Wassalam..









1 comment: